Kasteelstraat 21

  • kasteel-van-rumbeke-in-roeselare-leiestreek_15685_xl
  • Pagina 2

  Prijs op Aanvraag - Kasteel

Geschiedenis van 1 april

Waar de grappendag 1 april precies vandaan komt, is niet bekend. Sommige bronnen melden dat het fenomeen ontstond bij de wijziging van de Gregoriaanse kalender in 1582. Voor die tijd werd het Nieuwjaar gevierd van 25 maart tot 1 april. Daarna op 1 januari. Mensen die het nieuwe systeem vergaten of niet wilden aanvaarden kregen tijdens het ‘oude’ Nieuwjaar uitnodigingen voor niet gehouden feestjes en grappige cadeautjes.

Het verhaal is echter onwaarschijnlijk omdat de eerste 1 aprilgrap al wordt vermeld in een bron uit 1508, een gedicht van Eloy d’Amerval. In Nederland wordt de inname van Den Briel door de watergeuzen op 1 april 1572 vaak aangedragen als aanleiding. Maar aangezien 1 april internationaal een grappendag is, lijkt dat onwaarschijnlijk. Wel heeft deze gebeurtenis geleid tot het 1 april-rijmpje: Op 1 april verloor Alva zijn bril.

In historisch onderzoek zijn vergelijkingen getrokken met grappenfeesten in de klassieke oudheid (lachriten in Thessalië en de Romeinse narrenfeesten, de Quirinalia), in het oude India (het Holifeest) of met middeleeuwse narrenfeesten, zoals carnaval, die allen in het voorjaar werden gevierd. Bewijzen konden echter niet gevonden worden.

Woning Map